Hypotéku môžete dostať nielen na kúpu už hotovej nehnuteľnosti, ale prostredníctvom hypotekárneho úveru môžete financovať aj jej výstavbu.

Ak máte pozemok, ktorý ste si kúpili z vlastných zdrojov, prípadne vám ho darovali rodičia alebo ste ho nadobudli z dedičstva a nemáte žiadne ďalšie financie na stavbu domu, môžete získať hypotéku na stavbu domu, ktorá sa stanoví cez budúcu hodnotu nehnuteľnosti. V takomto prípade potrebujete znalecký posudok na pozemok, projekt domu a stavebné povolenie. Na základe týchto dokumentov bankový znalec vypočíta budúcu hodnotu nehnuteľnosti, z ktorej banka vychádza pri schvaľovaní úveru. Banky môžu poskytnúť hypotéku na dom vo výške maximálne 90 % z hodnoty nehnuteľnosti, čo platí aj v prípade budúcej hodnoty nehnuteľnosti. Schválený hypotekárny úver však nečerpáte hneď v plnej výške, ale po častiach, tzv. tranžiachÚrokové sadzby pri hypotékach sú uvádzané p.a., teda ako ročné úrokové sadzby.

Prvá tranža, ktorá sa čerpá, vychádza z hodnoty pozemku ako takého. Každá ďalšia tranža závisí od aktuálnej hodnoty rozostavanej nehnuteľnosti, pričom počet tranží spravidla nie je obmedzený. Prostredníctvom tranží postupne čerpáte schválený úver na dom až kým ho nevyčerpáte celý.

Druhou alternatívou, ako môžete financovať výstavbu nehnuteľnosti, je založiť inú nehnuteľnosť. Môže to byť iná vaša nehnuteľnosť, alebo nehnuteľnosť vo vlastníctve tretích osôb, napríklad vašich rodičov. Neskôr môžete záložné právo presunúť na rozostavanú alebo už skolaudovanú nehnuteľnosť.

Hypotéka na pozemok

Požičať si môžete dokonca aj na kúpu pozemku, ale musí sa ísť o pozemok určený na výstavbu zahrnutý v územnom pláne mesta alebo obce (stavebný pozemok), ku ktorému je zabezpečený bezproblémový prístup. Banky poskytujú štandardne hypotéku na pozemok vo výške 50 % až 70 % z hodnoty pozemku, v ojedinelých prípadoch až do 90 % z hodnoty pozemku. Zvyšok je nutné dofinancovať z vlastných zdrojov.

Vďaka pravidelne aktualizovanému systému si s FinGO.sk porovnávačom hypoték si ľahko, rýchlo a z pohodlia domova zistíte, akú hypotéku, na aký dlhý čas a za akých podmienok vám vedia banky poskytnúť aj na kúpu nehnuteľnosti, refinancovanie existujúcej hypotéky alebo ako americkú bezúčelovú hypotéku.